Monday, December 16, 2013

Resepi Rendang Daging

Bahan-bahan:

1kg daging (dipotong dadu)
20 tangkai cili kering (dikisar)
4 biji bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu besar halia (dikisar)
2 sudu besar lengkuas (dikisar)
6 batang serai (dihiris halus)
2 helai daun kunyit
300g kerisik
20 g rempah kari
300 ml santan
400 ml air
Garam
Gula

Cara Membuat:
  1. Tumis bawang putih, halia, cili kering dan bawang.
  2. Masukkan rempah kari, air dan daging. Biarkan sehingga daging lembut.
  3. Masukkan kerisik dan santan lalu masak sehingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan serai dan daun kunyit. Tambah garam dan gula menikut citarasa.

No comments:

Post a Comment